Werkwijze Struikroven

Onze werkwijze is eigenzinnig, laagdrempelig en effectief. Iedereen kan meedoen! Ons team heeft ervaring in buurtwerk, projectmanagement in de energietransitie & buurtvergroening, SDG’s en duurzaamheid.

Naast dat het redden van groen belangrijk is voor biodiversiteit en klimaatadaptatie, is het sociale aspect van Struikroven minstens zo belangrijk!

Struikroven is een buurtproject waar bewoners elkaar ontmoeten. Het is een begin van meer buurtverbindingen en buurtactiviteiten.

Struikroven van A-Z

  • 1. Verkenning van de omgeving

    We doen een locatiebezoek om het sloopgebied te analyseren. Zo krijgen we een goed beeld van de omgeving. We kunnen inschatten wat de omvang van de Struikroofactie wordt en welke planten er gered kunnen worden.

  • 2. Buurtonderzoek

    We maken een analyse van de buurt. We brengen in kaart wie samenwerkingspartners, spilfiguren uit de wijk en wijkwerkers zijn. We onderzoeken of er al bewonersinitiatieven zijn waarbij we kunnen aansluiten. Ook kijken we naar een mogelijke herbestemming voor de planten.

  • 3. Voorbereiding & communicatie

    We stemmen af met de opdrachtgever en zorgen voor een goede communicatiestrategie richting de buurt. We maken en verspreiden het communicatiemateriaal, zorgen voor het aanmeld proces en blijven in contact met de bewoners. We huren materiaal in en zorgen ervoor dat zoveel mogelijk bewoners meedoen.

  • 4. Rooftocht

    De rooftocht is een avontuurlijke, plezierige en energieke dag! Stichting Struikroven zorgt voor klein materiaal, zoals spades, kruiwagens en snoeischaren. De bouwhekken gaan open en de bewoners gaan op avontuur om te redden wat er te redden valt! De Roversbende is ter plekke aanwezig om de dag te coördineren. Zij zijn er als sociale buurtbegeleider en aanjager van nieuwe ideeën of samenwerkingen tussen bewoners. Als contactpersoon voor de opdrachtgever. En zij zijn aanwezig om de planten te herkennen, bewoners te ondersteunen en van advies te voorzien om te planten te verzorgen.

  • 5. Nazorg & verbinding

    Tijdens de rooftocht ontstaan mooie verbindingen tussen bewoners. We zorgen ervoor dat deze verbindingen worden vastgehouden door ze onder te brengen bij lokale samenwerkingspartners of door de bewoners hier zelf in te ondersteunen.

Waar gaat de buit heen?

De planten die gered worden van vernietiging worden op 3 manieren hergebruikt:

  1. De planten worden door de bewoners meegenomen ter vergroening van hun eigen tuin.

  2. Ze worden tijdelijk opgeslagen in een Roverstuin tot deze een nieuwe bestemming krijgen.

  3. De planten krijgen meteen een plek in de openbare ruimte (parken, schoolpleinen, boomspiegels, etc.).

Struikroven heeft geen planten in bezit of te koop.